Penyakit jantung anda makin parah?
Di sini ada alternatif penyelesaiannya.

Sedarkah anda penyakit jantung kekal menjadi punca utama kematian di Malaysia selama 14 tahun berturut-turut sejak dari tahun 2005 hingga 2018. Mengikut data Jabatan Perangkaan Malaysia, penyakit jantung iskemik atau Ischaemic heart diseases kekal sebagai sebab kematian utama di Malaysia dengan 18,267 kematian atau 15.6 peratus daripada jumlah kematian yang disahkan secara perubatan pada 2018.

Berdasarkan laporan Perangkaan Sebab Kematian, Malaysia, 2019 yang dikeluarkan 30 Oktober 2019, kematian disebabkan penyakit jantung iskemik meningkat 35.3 peratus berbanding 13,503 kematian pada 2017.

Anda bukan hanya perlu mengetahui punca dan tanda-tanda anda mengidap penyakit jantung tetapi anda perlu tahu bagaimana untuk mencari alternatif penyelesaian bagi mengelak menjadi penderita sakit jantung.

8 penyebab sakit jantung

Individu yang merokok memiliki risiko penyakit jantung yang meningkat secara signifikan. Nikotin mampu menyebabkan pembuluh darah anda membengkak. Selain itu, karbon monoksida yang dapat merosak lapisan dalam pembuluh darah. Serangan jantung lebih sering terjadi pada perokok daripada bukan perokok, namun perokok pasif yang terus menerus terdedah asap rokok juga berisiko diserang penyakit jantung koroner.

Makan terlalu banyak makanan yang memiliki jumlah lemak tepu, lemak trans, garam, dan gula yang tinggi menyebabkan kolesterol yang dapat menyumbang kepada penyakit jantung. Tingginya kadar kolesterol dalam darah dapat meningkatkan risiko pembentukan plak dan aterosklerosis. Kolesterol tinggi dapat disebabkan oleh kolesterol LDL (low-density lipoprotein) tingkat rendah, yang dikenal sebagai kolesterol jahat. Kolesterol HDL tingkat rendah, atau yang dikenal sebagai kolesterol baik, juga dapat menyumbang kepada pengembangan aterosklerosis.

Individu yang bekerja sekurang-kurangnya 55 jam setiap minggu memiliki risiko terkena penyakit jantung dibandingkan individu yang bekerja selama 35 hingga 40 jam dalam seminggu. Semakin banyak masa dihabiskan untuk bekerja, maka semakin banyak hal yang akan difikirkan sehingga menyebabkan seseorang individu menjadi tertekan serta tidak mempunyai masa untuk bersenam. Kurang melakukan senaman akan menyebabkan tubuh khususnya jantung menjadi tidak sihat dan meningkatkan risiko serangan jantung.

Sejarah keluarga dengan penyakit jantung dikaitkan dengan tingginya risiko penyakit jantung koroner, terutama jika saudara terdekat menderita penyakit jantung. Risiko akan semakin besar apabila ayah atau saudara lelaki didiagnosis menderita penyakit jantung sebelum mencecah usia 55 tahun, atau jika ibu atau saudara perempuan yang mengidap penyakit berkenaan sebelum usia 65 tahun. Selain itu, sejarah ibu atau ayah medapat serangan penyakit jantung juga memberi kemungkinan anaknya berpeluang terkena penyakit jantung juga.

Diabetes dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung koroner. Diabetes jenis dua dan penyakit jantung koroner memiliki faktor risiko yang sama, seperti obesiti (kegemukan) dan tekanan darah tinggi.

Individu yang memiliki berat badan berlebihan kebiasaan mempunyai kadar low-density (lipoprotein) (LDL) kolestrol yang tinggi. Terlalu banyak kolestrol yang menyumbat arteri atau artheroscleoris, dapat menyumbang kepada serangan jantung atau stroke.

Semakin bertambahnya usia akan meningkatkan risiko kerosakan dan penyempitan arteri. Selain itu, kerja otot jantung juga akan semakin lemah atau menebal seiring bertambahnya usia.

Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal dapat menyebabkan pengerasan dan penebalan pembuluh darah, mempersempit saluran pembuluh darah. Ini adalah salah satu penyebab sakit jantung yang harus anda waspadai kerana kebiasaannya tekanan darah tinggi tidak dapat dikesan tanpa pemeriksaan rutin.

Apa masalah yang kerap dialami pesakit jantung?

(sumber dari Unit Promosi Kesihatan, Jabatan Kesihatan dan Alam Sekitar)

berkemungkinan jantung ada masalah seperti lemak berlebihan,injap jantung lemah atau saluran koronari tersumbat

Jika sakitnya berpanjangan pada lengan tangan kiri ada kemungkinan anda akan diserang sakit jantung dalam masa terdekat. (Bagi perempuan sakit terasa pada kedua-dua belah tangan)

(Ulu hati sedikit ke sebelah kiri) biasanya terasa seperti dada sedang dihempap oleh benda berat.

seperti dipam angin penuh atau rasa pedih​

atau terasa ada kahak dan sentiasa mahu berdehem

walaupun sedang duduk rehat atas kerusi

Membengkak pada bahagian seperti sendi-sendi di kaki atau abdomen

Saat-saat paling hampir pada serangan jantung biasanya membawa kepada keletihan atau tidak maya yang teruk.

Apa akan jadi jika penyakit jantung anda tidak dikawal dan dirawat sekarang?

1. Berpotensi mendapat serangan sakit jantung

Serangan jantung boleh menyebabkan kematian bergantung kepada tahap kerosakan yang berlaku

2. Berpotensi diserang strok atau angin ahmar

menjejaskan fungsi anggota badan.

3. Mati mengejut

mati dalam tidur.

4. Kegagalan jantung

ketidakupayaan organ penting ini mengepam bekalan darah mencukupi ke seluruh tubuh. Tanpa aliran darah yang cukup, semua fungsi tubuh yang utama akan terganggu.

Ya memang anda perlu bimbang lebih-lebih lagi bagi pengidap penyakit jantung apabila penyakit anda dirasakan makin parah, namun, rasa bimbang ini sebenarnya bukan hanya patut digeruni oleh pesakit, bahkan semua individu memandangkan penyakit jantung ini diibaratkan sebagai pembunuh senyap.
Maka tidak hairanlah banyak kes kematian akibat serangan sakit jantung secara tiba-tiba semasa menjalani aktiviti riadah termasuk bersukan di waktu malam dilaporkan oleh media, malah, ada juga serangan mengejut di waktu tidur.

Produk Rekomendasi untuk Mengelak/Mengurangkan Sakit Jantung :

Logo Internetworking-11

All Right Reserved © 2020-2021 | Superteam Global 

ms_MYMY
Scroll to Top